Nowy rok, nowe postanowienia. My poza plakatami za cel postawiliśmy sobie nową kategorię „Gotujemy”, którą będziemy sukcesywnie uzupełniać o nowe przepisy kulinarne. Plan jest na dwa przepisy w miesiącu – jak wyjdzie, czas pokaże. Dział powstaje z naszego zamiłowania do dobrego jedzenia, chęci nauki i dlatego, że jesteśmy głodomorami . Gotować będziemy sami i sami też będziemy to wszystko jeść😎 🍴
Na pierwszy ogień idzie sałatka z jarmużem i ryżem. Skąd pomysł na jarmuż? Otóż poniekąd był to przypadek. Na pierwszy przepis szukaliśmy liści świeżego szpinaku, jednak traf chciał, że w sklepach go nie było, a znalazł się ostatnio popularny jarmuż. Podczas sylwestrowego pobytu w Ełku mieliśmy okazję go zasmakować wraz z przyjaciółmi i stwierdziliśmy, że jest to bardzo fajna baza do posiłków.
Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. Jednak w Polsce wciąż służy bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia. To ogromny błąd, ponieważ jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca.
Jeszcze jedna ciekawostka:
Jarmuż zawiera identycznie jak w przypadku mięsa – wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów niezbędnych do wytworzenia białka w ludzkim organizmie m.in.: histydyna, leucyna, izoleucyna, metionina, lizyna, fenyloalanina, tryptofan, treonina, itd. w sumie jarmuż posiada 18 aminokwasów! Podsumowanie? Jedząc wyłącznie jarmuż przeżyjesz wojnę! ☮️
Przejdźmy do sedna:
Sałatka z jarmużem i ryżem
Składniki: dla 2 – 4 osób (kwestia pustych brzuszków)
– Dwa woreczki ryżu jaśminowego (200g)
– Łyżeczka curry
– Garść łuskanego słonecznika
– Dwie łyżki ciemnego sosu sojowego
– Trzy łyżki masła klarowanego/oliwy
– Pół pęczka jarmużu, może być też cały
– Trzy ząbki czosnku
– Pomidorki koktajlowe
– Ser camembert (ok. 120g)
– Kapary w zalewie
– Oliwki czarne bądź zielonego (według uznania)
– Sól, pieprz do smaku
- Wykonanie: Zaczynamy od gotowania ryżu. Do gotującej się wody wrzucamy woreczki z ryżem, wodę solimy i dodajemy łyżeczkę curry. W międzyczasie na suchą patelnię wrzucamy słonecznik, rumienimy go od czasu do czasu machając patelnią jak w masterchefie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sos sojowy, całość sprawnie mieszamy do momentu wyschnięcia ziaren. Słonecznik przekładamy do miseczki, patelnię myjemy, suszymy i przygotowujemy do dalszego działania przez podgrzanie oliwy.
[Ryż cały czas nam się gotuje]
Jarmuż myjemy i pozbywamy się twardych nerwów z liści. Rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię (my wrzuciliśmy tyle ile zdołała pomieścić patelnia). Smażymy chwilę, aż objętość pozwoli na dodanie czosnku przeciśniętego przez praskę lub pokrojonego w małe kawałki, po dwóch minutach można zdjąć patelnię.
Ryż powinien się już ugotować, wyjmujemy go i układamy na środku talerza. My użyliśmy do tego filiżanki, by dobrze się prezentował i nie rozpadał. Następnie dookoła rozkładamy cieplutki jarmuż. Całość dekorujemy pomidorkami, kaparami, oliwkami, serem i posypujemy prażonym słonecznikiem. Można doprawić solą i pieprzem (u nas było to zbędne).
Całość wedle uznania można polać dressingiem lub sosem czosnkowym, sprawdzaliśmy drugą wersję – smakuje! 😉